Thursday, April 21, 2011

Janganlah Jadi Seperti Seekor Keldai
Pada suatu ketika, seorang raja menghadiahkan Nasrudin seekor keldai. Nasrudin menerimanya dengan senang hati tetapi raja itu berkata,

"Nasrudin, Ajarlah keldai itu membaca. Dalam masa dua minggu, kau datanglah kembali ke sini, dan kita lihat hasilnya bagaimana." Nasrudin pun beredar dari situ.Selepas dua minggu, ia kembali ke istana. Tanpa banyak bercakap, raja itu pun menunjuk Nasrudin ke sebuah buku besar. Nasrudin membawa keldainya itu ke buku itu dan membuka buku tersebut.

Si keldai menatap buku itu dan tidak lama kemudian, keldai itu pun mula membalik halaman dengan lidahnya. Terus menerus, dibaliknya setiap halaman sehingga ke halaman yang terakhir. Setelah itu, si keldai menatap Nasrudin.

"Selesai sudah," kata Nasrudin, "Keldaiku sudah boleh membaca."

Raja itu pun mula bertanya, "Bagaimana cara kau mengajar dia membaca?"

Nasrudin bercerita, "Ketika sampai di rumah, aku siapkan lembaran-lembaran besar yang serupa buku, dan aku letakkkan biji-biji gandum di dalamnya. Keldai itu harus belajar membalik-balik halaman supaya ia boleh makan biji-biji gandum itu, sehinggalah ia terlatih untuk membalik-balik halaman buku dengan betul."

Dengan rasa tidak berpuas hati, raja itu bertanya lagi, "Tapi, bukankah ia tidak faham apa yang dibacanya?"

Nasrudin menjawab, "Memang begitulah cara keldai membaca: hanya membalik-balik halaman tanpa mengerti isinya. Kalau kita membuka buku tanpa memahami isinya, kita disebut sejahil keldai, bukan?"

Sekian ceritanya.

Melalui cerita ini, sebagai penuntut ilmu terutama ilmu agama, jangan hanya kita membaca buku-buku agama tanpa kita memahami isi kandungan tersebut. Kalau kita tidak mampu untuk memahaminya, rujuklah kepada orang yang lebih arif dan alim daripada kita. Jangan hanya kita bergantung kepada pemahaman kita semata-mata tanpa merujuk kepada para Alim Ulama kita yang bijak pandai. Jika tidak, kita seolah-olah tidak jauh daripada seekor keldai seperti cerita di atas.

Dalam Al-Quran, Allah telah mengingatkan kepada kita di dalam surah Al-Jumuah ayat 5:


Ertinya : " Bandingan orang-orang (Yahudi) yang dipertanggungjawabkan dan ditugaskan (mengetahui dan melaksanakan hukum) Kitab Taurat, kemudian mereka tidak menyempurnakan tanggungjawab dan tugas itu, samalah seperti keldai yang memikul bendela Kitab-kitab besar (sedang ia tidak mengetahui kandungannya). Buruk sungguh bandingan kaum yang mendustakan ayat-ayat keterangan Allah dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada kaum yang zalim. "

Wallahualam.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home